Habitat Mountain bike team: Anne Tauber

Het Habitat Mountainbike Team zet zich in om aandacht te vragen voor Habitat for Humanity, het goede doel dat bouwprojecten ondersteunt in ontwikkelingslanden. Een van de talenten binnen het team is Anne Tauber, die dit jaar al enkele malen op het podium heeft gestaan tussen de absolute wereldtop. Anne is als rijdster dus een belofte én heeft ook nog eens Olympische ambities. KPMS voelt zich als sponsor niet alleen zeer verbonden met dit team, maar ook zeker met individuele toppers als Anne. Vanwege haar goede prestaties, positieve en benaderbare uitstraling, én ambitie. Want het streven naar succes vormt inderdaad een grote overeenkomst tussen het bedrijfsleven en de topsport. Wij spraken Anne op haar trainingskamp: over verleden, heden en toekomst.

 

Een nieuwe wereld

De weg richting team Habitat was bijzonder, vertelt Anne: “2,5 jaar geleden fietste ik nog maar net. Het was mijn eerste worldcup seizoen en alles was nog heel pril. Het voelde echt als een nieuwe wereld en ik was nog niet doorontwikkeld als fietser.”  Op zo’n punt moet je dan maar het geluk hebben dat iemand je oppikt als nieuw talent, maar dat gebeurde al snel. Team Habitat zag genoeg in Anne en ging met haar in gesprek. “Ik was zo verrast! Dat dit er nu al uit komt, terwijl ik nog zoveel aan het leren en proberen ben”, aldus Anne. Binnen dit team kon ze nog beter haar weg vinden binnen het mountainbikecircuit en zich snel doorontwikkelen: “Alles was nog vrij onbekend, maar ik had er gewoon direct een heel goed gevoel bij.”

De lange termijn

Ook al wist ze nog niet precies wat ze kon verwachten binnen het team, toch bleek alles bleek goed te verlopen. Héél goed zelfs, want bij haar eerste worldcup eindigde ze al op het podium en daar hield het niet op. “Aan het eind van het seizoen was ik derde in het klassement, toen kwam de vraag:’ ‘wat wil ik nu?’ Ga ik voor meer podiumplaatsen? Voor de winst binnen het klassement? Of ga ik met de elite rijden? Want ook die keuze had ik inmiddels, daarvoor stond ik hoog genoeg in de ranking”, aldus Anne. Ze koos voor dat laatste, het hoogst haalbare. Voor Anne gaat het namelijk vooral om zo snel mogelijk heel veel leren: “Het is super om mijzelf te kunnen meten aan het hoge tempo van deze dames. Ik doe niet zozeer mee voor de winst, maar word meegezogen in het tempo en rijd niet alleen maar een beetje mee. Daar leer ik onwijs veel van.” Natuurlijk hoopt ze dat deze investering zich over een paar jaar uitbetaalt, Anne richt zich dan ook echt op de lange termijn. Maar, ook voor nu is ze blij met haar goede prestaties: “Ik doe nu mee met de top 12 en dat gaat top.”

 

Worldcup vs. De Olympische Spelen

Waar Anne zich nu vooral richt op het verbeteren van elke worldcup gedurende het seizoen, droomt ze ervan om over 3,5 jaar mee te doen aan de Olympische Spelen in Tokyo. Anne: “Elk jaar doe ik er een stapje bij zodat die droom werkelijkheid kan worden.”  Velen zien de Spelen als het ultieme doel, maar Anne blijft zich wel realiseren dat er meer is en dat het presteren tijdens menig worldcup ook prachtig is. “De Spelen zijn heel mooi en het is zeker een droom, maar het blijft maar één meetmoment. Er zijn er genoeg die zich daar helemaal op vastbijten en dan gaat het mis…”  Anne werkt er dus zeker naartoe, maar is zich goed bewust van het feit dat er méér is: “Fietsen is het belangrijkste in mijn leven, elke wedstrijd is een nieuwe uitdaging.” 

Band opbouwen

Iets wat ze ook heel mooi vindt, is de band die ze via de sport opbouwt met anderen. Zo ook met de medewerkers van KPMS, die ze tegenkomt bij mountainbike clinics van team Habitat. “Op die momenten voel je echt een klik. Je ziet de ambitie van het bedrijf terug in de sport(ers) én het fanatisme bij de medewerkers”, aldus Anne. Ten slotte: hoe vindt ze het dat ze juist door een team -en betrokken organisatie-als Habitat is gespot? “Ik ben heel trots dat ik dit mag uitdragen. Als ik mag kiezen om iets extra op de kaart te zetten, dan is dat absoluut een doel als deze.”

 


– UPDATE – 

Inmiddels heeft Anne haar favorietenrol weten waar te maken en is zij Nederlands kampioen mountainbike. Niet alleen zijzelf is super trots, maar ook KPMS als sponsor van het Habitat Mountainbiketeam.

Anne, succes op het EK in Italië!