Bouw, Techniek en Olympische ambities

Waar liggen de ambities en dromen van Mats Stoltenborg?

“Ik kom uit de marathonwereld en richt mij nu sinds drie jaar ook op de lange baan. Sinds afgelopen jaar kan ik echt zeggen ‘dit gaat de goede kant op.’ Ik maak grote stappen, terwijl ik relatief kort bezig ben. En nu komen de Spelen eraan! Wat dat betreft ben ik erg ambitieus, ik wil me zeker daarvoor proberen te plaatsen. Daar heb ik dan ook echt alles voor over.” 

Als je kijkt naar voorgaande seizoenen, richt je deze dan anders in? Wat is het grootste verschil? 

“Twee jaar geleden wilde ik vooral eerst mijn studie afronden en mijzelf daarna focussen op de Olympische Spelen. Ik dacht toen: ‘Hoe ga ik dat voor elkaar krijgen?’ Het zou mij immers niet lukken om die twee dingen te combineren. Dus besloot ik om eerst af te studeren en daarna vol voor het schaatsen te gaan. Dit team en KPMS bieden ruimte voor die aanpak, dat is erg fijn. Mijn studie heb ik net afgerond, dus nu: op naar de Spelen. Ik heb hier echt een jaar voor uitgetrokken, om die stap naar de top te zetten. Als ik kijk naar de concurrentie wordt het wellicht lastig.. Maar ik geloof zeker dat het mogelijk is. Ik denk dat het goed is om die ambitie te benoemen. Dat geeft namelijk extra druk om er alles uit te halen.”

Waarom denk je dat jij het verschil kunt maken ten opzichte van anderen?

“Ik weet dat ik afgelopen jaar al zo’n stap heb gemaakt. Dus als ik er dan nu nóg een bij kan zetten -de puntjes op de i- dan ga ik mijn concurrentie wel voorbij. Binnen het marathonschaatsen heb ik mijzelf al bewezen, maar op de lange baan moet ik die draai nog even zien te vinden. Al ben ik volgens mij goed op weg! Natuurlijk ben je ook afhankelijk van wat de ander doet, het ligt er maar net aan of zij, of jij, een goede dag hebben. Maar aan het einde van de dag ben je als sporter alleen verantwoordelijk voor je eigen prestaties.”

En wat als het niet lukt?

“Dan kan ik zeggen dat ik er alles aan heb gedaan om het wél te laten lukken. Nee, dan kan ik mezelf en mijn ploeg niets verwijten. Daarnaast zal de buitenwereld het van mij ook niet zo 1,2,3 verwachten, dus is het vooral een mooie verrassing als het wel lukt. Eigenlijk denk ik daar niet eens over na, ik ga er gewoon vol voor en dan zien we het wel. Niet twijfelen, maar doen.”

Ten slotte, Je mag kiezen: de Olympische spelen 2018 óf de 16e Elfstedentocht?

“Dat is voor mij niet zo moeilijk: de Olympische Spelen. Natuurlijk is het heel mooi om die tocht te rijden, maar uiteindelijk wil ik gewoon de beste zijn. Meedoen betekent voor mij winnen, en daar liggen mijn capaciteiten niet.”