Bouwbegeleiding Ziekenhuis Tjongerschans Heerenveen

Ziekenhuis Tjongerschans en zorgorganisatie Meriant (onderdeel van Zorggroep Alliade), bouwen in 2018 op het ziekenhuisterrein in Heerenveen een expertisecentrum voor medisch specialistische ouderenzorg. Op woensdag 17 januari is het officiële startschot voor de nieuwbouw gegeven. Binnen dit expertisecentrum worden de geriatrische revalidatieafdeling van Meriant en de klinische geriatrieafdeling van Tjongerschans gevestigd. Dit expertisecentrum, naar een ontwerp van Architectenbureau Van Manen en Zwart, is volledig gebaseerd op het bieden van optimale zorg voor kwetsbare ouderen.

Een unieke constructie. “Door de noodzakelijke sloop van één van onze panden, moesten wij op zoek naar een nieuw onderkomen voor de geriatrische revalidatie. Tjongerschans wilde de klinische geriatrie uitbreiden en dat paste niet binnen de huidige muren van het ziekenhuis. Omdat de samenwerking tussen Alliade en Tjongerschans al jaren erg goed is, hebben we gekeken of we iets voor elkaar konden betekenen”, aldus Mieke Draijer, directeur medische zaken bij Zorggroep Alliade.

KPMS voert de bouwbegeleiding uit en ziet er mede op toe dat de nieuwbouw van ca. 5.000m² uiteindelijk optimaal aansluit op de wensen van de verschillende gebruikers. Dit varieert van het afstemmen van de installaties, domoticatoepassingen en maatmeubilair, tot ervoor zorgen dat de diverse – vaak kritische – bedrijfsprocessen van het ziekenhuis ongestoord kunnen continueren. De nieuwbouw behelst onder andere vier verpleegafdelingen (totaal 58 kamers), veel ruimte(s) voor revalidatieoefeningen, behandelkamers en een sportcafé waarin zowel klinische en poliklinische patiënten als bezoekers elkaar kunnen ontmoeten.

Wanneer alles volgens planning verloopt, kan het gebouw begin 2019 in gebruik worden genomen.

Bekijk hier een impressie van het nieuwe gebouw: