Operatiekamer van de toekomst voor het UMCG

De toekomst van de zorg belooft een samenkomst van uiteenlopende, nieuwe technologieën. Recentelijk heeft het UMCG een zogenaamde mock-up gemaakt van de operatiekamer van de toekomst. Dit model biedt allerlei betrokkenen inzicht in het toekomstbeeld rondom de OK. Dankzij de feedback die hierop wordt verzameld, is het mogelijk om dit voldoende te optimaliseren voordat de nieuwe operatiekamer daadwerkelijk wordt gerealiseerd.

KPMS Bouwadvies heeft – in opdracht van het UMCG – de mock-up samen met YP Your Partner in de HoloLens gezet. Zo kan er bekeken worden in hoeverre dit een mogelijk(e) aanvulling of alternatief is voor een mock-up. Door middel van augmented reality kan men in de werkelijke omgeving virtuele onderdelen toevoegen. Op deze innovatieve manier kan een lege operatiekamer als het ware compleet ‘ingericht’ worden.

De mock-up geeft in principe een beter beeld dan de HoloLens, maar dankzij het projecteren van de beelden in de OK kan er wel veel informatie worden vergaard rondom de verschillende afmetingen en afstanden van alle onderdelen. Zo zorgt een relatief kleine investering toch voor duidelijk beeld van de uiteindelijk ingerichte ruimte. Kortom; een erg geslaagde test!