Sport en studie combineren bij KPMS 

Kars Jansman is een groot talent. Wat KPMS betreft niet alleen als schaatser binnen het team Bouw & Techniek waar het bedrijf sponsor van is, maar ook als student die bij KPMS zijn afstudeerstage volgt. Hoe brengt Kars dit zo succesvol samen, zijn ambities als serieuze sportman én zijn talent op bouwkundig vlak? We spraken hem tijdens een training op de baan in Thialf.

Ten eerste, vertel eens: wie is Kars Jansman?

“Ik ben een 21-jarige schaatser, oorspronkelijk uit Hellendoorn, en woon nu sinds een jaar in Heerenveen waar ik helemaal voor de sport ga. Ik ben voornamelijk een langebaanschaatser, al richt ik mij sinds dit jaar op het marathonschaatsen binnen de 5 en 10 km. Voorheen heb ik een paar marathons gereden in de B-competitie en dat ging goed. Ik won er eentje en wist een aantal podiumplekken te bemachtigen. Zodoende heb ik dit jaar een plek gekregen binnen het team  Bouw & Techniek. Daarnaast studeer ik Technische Bedrijfskunde, waarbij ik nu in mijn laatste jaar zit. Sinds een paar weken loop ik mijn afstudeerstage bij KPMS, waar ik onderzoek doe naar de kwaliteit van specifieke diensten die zij leveren. 

Wat zijn je sportieve ambities voor dit jaar?

“Vooral heel erg goed zijn tijdens het NK afstanden op de 5 km. Afgelopen jaar behaalde ik de 16e plek, dus nu zou de top 10 echt fantastisch zijn. Ik wil hier in Thialf gewoon héél hard rijden! Daarnaast is dit mijn eerste jaar binnen de topdivisie van het marathonschaatsen waarbinnen ik heel veel ervaring op kan. Door de opleidingsploeg zit er een kans in dat ik een vrije rol krijg en via die weg wellicht een podiumplek.. Daar ga ik voor.”

 

Werken in de bouwsector: wat maakt dat voor jou zo aantrekkelijk?

“Het product dat wordt gemaakt -in dit geval door KPMS- moet gewoon van hele hoge kwaliteit zijn. Dat is iets wat mij aantrekt. Voorafgaand aan het daadwerkelijk ‘maken’ van iets in de bouwsector, komen heel veel uitgebreide processen kijken. Van ontwerp tot constructie: het moet tot in de details goed zijn. KPMS doet daarin steeds meer kennis op, ze proberen zich als bedrijf elke dag te verbeteren. Nieuwe dingen leren en steeds beter worden, dat ligt mij wel. Niet alleen in het werk, maar natuurlijk ook binnen het schaatsen. Daarom is het zo mooi dat ik mijn talent op beide fronten kan combineren; een verbinding tussen de sport- en studiebelevenis.”

Topsport bedrijven, tegelijkertijd afstuderen én werken als bouwkundige, is dat wel te combineren?

“Bij KPMS kan dit heel goed: 2 dagen in de week ben ik echt op het bedrijf en verzamel ik zoveel mogelijk onderzoekgegevens. Daarnaast train ik 2 keer per dag, waarbij ik tijdens de avonduren of tussen trainingen door thuis aan de slag ga om mijn werk weer voor te bereiden. Ik neem ook echt mijn rust wel hoor. Of ik hiervoor offers moet brengen? Nee, zo voelt het zeker niet. Alles wat ik doe, doe ik met heel veel plezier. En ik kan er genoeg naast doen, denk aan familie en vrienden. Na elk seizoen is er een periode van uitgaan als er even niets te doen is. Maar, dat ben ik dan ook wel weer heel snel zat. Ik sta dan binnen no time te popelen om mijn vaste ritme weer op te pakken.”