Forum Groningen: een uniek bouwproject in alle opzichten

Te midden van de nieuwbouw op de ‘Nieuwe Markt’ in Groningen, is vrijdag 29 november een indrukwekkend gebouw geopend: het Forum. In opdracht van horeca-exploitant Vermaat is KPMS vanaf september 2019 – slechts een paar maanden voor oplevering – betrokken geraakt bij de bouwbegeleiding van met name de horecagelegenheden binnen dit bijzondere bouwwerk. Een uniek project, dat op korte termijn gerealiseerd moest worden. En met succes.

Het Forum Groningen

Het Forum is met zijn scherpe lijnen een opvallend gebouw in de historische binnenstad van Groningen, met een interieur dat met name gebaseerd is op een ontwerp van NL Architects. Het midden van het gebouw is als het ware verticaal opengebroken, waardoor je acht etages omhoog kunt kijken. Het geheel is verbonden door vele roltrappen. De bezoeker vindt hier onder andere meerdere expo- en filmzalen, talloze werk- en studieplekjes, bijzondere horeca én een indrukwekkend dakterras. 

Het project

Tijdens de bouwbegeleiding heeft KPMS samengewerkt met meerdere (technische) partijen, zoals Vermaat, BAM en het Forum Groningen zelf. De focus lag op de ontwikkeling van twee horecagelegenheden, waarvoor diverse bestaande aspecten op een effectieve manier omgezet moesten worden. Op de begane grond is STACH gerealiseerd, een lunchroom/koffiebar gebaseerd op een verantwoord en gezond concept. Hierbij hoorde ook de bouwbegeleiding omtrent de keuken in het souterrain, inclusief verbindende spijzenlift. Daarnaast heeft KPMS de bouw van NOK begeleid, een restaurant op de tiende verdieping. De ruimte die gereserveerd was voor NOK, is getransformeerd van een steriele, open ruimte tot een zeer verrassende sfeervolle plek. Vanuit NOK loop je zo door naar buiten, waar je als bezoeker op een indrukwekkend dakterras kunt genieten van een spectaculair uitzicht over de stad Groningen. Bij helder zicht strekt dat uitzicht zich zelfs uit tot ver daarbuiten. 

Bouwproces

Het feit dat het bouwproces in korte tijd heeft plaatsgevonden, droeg bij aan het unieke karakter van dit project. Binnen een tijdsbestek van slechts anderhalve maand moest er een complete bouwkundige vertaling gemaakt worden. Als link tussen de architect en de uitvoerende partij, heeft KPMS het ontwerp zo vertaald dat de werkzaamheden goed uitgevoerd konden worden. Omdat er hierbij niet gewerkt werd aan de hand van klassieke bouwkundige    (werk-)tekeningen, maar op basis van 3D-impressies, werd het geheel een mooie uitdaging. Toch is dit goed verlopen dankzij de prettige samenwerkingen.

Feestelijke opening 

Op vrijdag 29 november vond de feestelijke opening plaats; na een mooie aftrap inclusief vuurwerk, was er voor iedereen gelegenheid om gedurende 24 uur het nieuwe Forum te ontdekken. Meer dan twintigduizend bezoekers hebben dankzij goed crowd management kunnen genieten van dit imposante gebouw, dat plek biedt aan mensen van alle leeftijden met uiteenlopende behoeftes.